/ }

30 Ağustos 2012 Perşembe

Kastamonu-Abana


18 Ağustos 2012 Cumartesi

Vazgeçilmez Lezzet Çorba


Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak
yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…





ben çorba severim


Bir bumads advertorial içeriğidir.




16 Ağustos 2012 Perşembe

Philips Airfryer'la Doğaçlama Kebap



İftara az vakit kalmıştı, benim ufaklık durmuyor, çorba var ama ana yemek acilen hazırlanmalıydı. Buzluktaki ev yapımı döner çıkardım, son zamanlarda elim ayağım olan Philips Airfryer'la gerisi geldi :)

Tüm kızartma işlemlerini eşim Ertürk Yüksel yaptı. Philips marka elçisi olduğu için son günlerde büyük hevesle mutfaktan çıkmıyor :)

Not: Ev yapımı dönerin tarifi, bir önceki yazıda verilmiştir.







En alt küçük küçük kestiğim pideleri dizdik. Üstüne domatesi rendeleyip sıvı yağda pişirip (biraz sulu şekilde) domates sosu olarak döktük. Üstüne patatesleri Airfryer'da kızarttık. Üzerine ara ara yoğurt koyduk. Yoğurdun üzerine ev yapımı dönerleri Philips Airfryer da yağsız şekilde pişirip koyduk. Üstüne domatesleri elma dilim şekilde dizdik, biberleri yine Airfryer'la kızarttık. Domates sosunun kalanını üstüne gezdirdik. En son olarak tereyağını kızdırdık ve kebabımın üstüne döktük. Afiyet olsun :)

Airfryer sayesinde mutfak batmadı. Tüm pişirme işlemleri hızlı ve sağlıklı şekilde gerçekleşti.

11 Ağustos 2012 Cumartesi

Ev Yapımı Döner



Malzemeler

500 gr kıyma
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı tepeleme un
1 adet orta boy soğan
karabiber
tuz
kekik

Soğanı rendeleyin, tüm malzemeyle birlikte iyice karıştırın. Rulo yapıp strech filmle kaplayın. Buzdolabında dondurun. Döner yapmak için bıçağı sıcak suyla yıkayın, döneri ince ince yaprak gibi kesin. Yağsız teflon tavada pişirip üstüne kekik serpebilirsiniz. Hazırladığınız dönerleri ısıtılmış minik pideler dizip yoğurt, domates ve yeşil biberle servis edebilirsiniz.

Ramazan Ayı'nda Bir Çocuğumuzu da SEN Güldürmek İster misin?


LÖSEV, Türkiye genelinde yaklaşık olarak 11.500 lösemili aileye mutluluk kolileri dağıtıyor.

Vakıf, zorlu tedavi sürecinden geçen lösemili ve kanserli çocukların moral kazanmaları için Türkiye’nin dört bir yanında Ramazan’da iftar yemekleri de düzenleyerek yüzlerce aileye ulaşıyor. Eğer sen de bir koli mutluluk armağan etmek istersen farklı paketlerdeki yardım seçeneklerinden en uygununu seçip bu kutsal ayda desteğini gösterebilirsin.

Detaylı bilgi için www.losev.org.tr sitesi veya www.facebook.com/losev0660 Lösev Facebook sayfasını ziyaret edebilirsin. Lösev’i Twitter’da da @losev1998 hesabından takip edebilir, #LosevHayatVerir hashtag’i ile paylaşımlarınla destekleyebilirsin.







Bir bumads sosyal sorumluluk içeriğidir.



6 Ağustos 2012 Pazartesi

İncirli Tatlı


Malzemeler

Keki:
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
10 adet kuru incir
1 su bardağı dövülmüş ceviz

İncirleri ılık suda 15 dk bekletin, minik minik doğrayın. Tüm malzemeyi karıştırıp büyük boy borcama döküp 180 C de pişirin. Keki soğutun. Çatalla birkaç yerinden delin. 1,5 su bardağı suya 2 paket üçü bir arada kahve paketini boşaltıp karıştırın. Keki bu suyla ıslatın.

Kreması

1 kg süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı toz şeker

1 paket krem şanti( krem şanti 1 bardak sütle ayrı bir kapta hazırlanacak)

Kremanın tüm malzemesini tencerede karıştırın. Ocağa alıp koyu kıvam alana kadar karıştırın. Krem şantiyi 1 su bardağı sütle hazırlayıp, ılıttığınız kremaya ekleyin. Blenderla pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırın. Kekin üstüne bu karışımı dökün. Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.




4 Ağustos 2012 Cumartesi

SAKSIDA YETİŞTİRDİKLERİM :)

Her yıl bir şeyler ekerim. Büyük oğlum apartmanda yaşamasına rağmen, domates, salatalık, patlıcan, biber, çilek, maydanoz, dereotu, hatta çam ağacı nasıl yetişir, biliyor. Çiçeklerimizden çok sebzemiz vardır bizim. Ama yer sorunum olduğu için her yıl farklı sebze ekiyorum. Patlıcanı bu yıl ilk kez denedim. Çiçeklerini dökünce epey ümidi kesip üzüldüm ama bir tane patlıcanımız büyümeye başlayınca çok sevindik :) Az bir siyahlık görünüyor. Resmin orta-sağ tarafına doğru.  İşte o bizim patlıcanımız :)


Domatesimiz çok çiçek vermedi ama iki domates bizi sevindirmeye yetti:)


Biberlerimiz çok tatlı çıktı. Oğlum koparıp yıkamaya bile gerek duymuyor:) 2-3 tohum zor aldım. O kadar körpe ki sapını da yiyecek nerdeyse :)


3 Ağustos 2012 Cuma

Ramazan'ın Vazgeçilmezi : GÜLLAÇ

Kimilerinin çok sevdiği, kimilerinin pek hoşlanmadığı güllaç. Annem hiç sevmez :) Evlendikten sonra tattım desem yalan olmaz. Kayın validem her Ramazan mutlaka yapar. Yapımı kolay, tadı bence harika.



250 gr güllaç

8 bardak süt

3 bardak toz şeker

200 gr dövülmüş ceviz

Süslemek için:

Vişne

fındık

Sütü toz şekerle kaynatın, soğumaya bırakın. Tepsiyi yanınıza alın. Bir başka tepsiyi de ıslatmak için kullanın. İki tepsiye de birer kepçe süt koyun. Islatmak için kullanacağınız tepside güllaçları bol sütte 3-4 sn bekletin, servis tepsisine alın. Ben her kata ceviz serpiyorum. Güllaç yaprakları bitene kadar devam edin. Süt azaldıkça  tencereden ilave edin. Süt ılık olmalı. Yoksa güllacınız hamur olur. Üstünü narla süslemek en güzeli. Kiraz şekeri de kullanabilirsiniz. Gece gece bende sadece vişne ve fındık vardı. Görsellik için antepfıstığı tozu da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.




giriş

KUMANDA PANELi

YÖRESEL YEMEKLER

81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri

E-mail ile takip edin