/ }

29 Mart 2010 Pazartesi

Çaylı Kek



Benim 5 aylık bir Bilecik maceram olmuştu. Üniversitede Dumlupınar-Bilecik İİBF İşletme bölümünü kazanmıştım. 5 ayın sonunda Uludağ Üniversitesi'ne geçtim. Ama Bilecik'teki arkadaşlarımı hiç unutmadım. Seçil, Yurdaşen, Şebnem, Sibel, Hanife, ev sahibimizin kızı Hatice ve diğer arkadaşlarım. Halen bazılarıyla görüşürüm. Seçilim, canım arkadaşım, bana bu çaylı kek tarifini vermişti. Onu anmadan edemedim. Zaman ve uzaklık bizi kopardı ama hala en çok sevdiğim arkadaşlarımdan biri... Keşke izini bulup görüşebilsem. Umarım çok mutlu, sağlıklısındır arkadaşım.

Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı demli çay
1 su bardağı sıvıyağ
2-3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı kakao( yukarıdaki fotoğrafta kakao kullanılmadı)
1,5-2 su bardağı tozşeker

Yapılışı
Yumurtayla şeker çırpılır. Diğer malzemeler karıştırılıp yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına dökülür. 175 C de 30 dk kadar pişirilir.

25 Mart 2010 Perşembe

Piliç Sarma





Malzemeler
8 adet Piliç But Pirzola 3 su bardağı pirinç
1kutu konserve bezelye
1 tatlı kaşığı karabiber
Tereyağı
Tuz,
Karabiber
1kaşık salça
Yapılışı Pirinci sıcak suda 30 dakika bekletin. Bol suyla yıkayıp süzün. . . Ayrı bir tencereye kalan tereyağını ekleyip eritin. Pirinci ilave edip sürekli karıştırarak kavurun, Bezelyeleri ekleyin.Tahta kaşıkla harmanlayıp dinlenmeye bırakın. Piliç but pirzolaları düz bir zemin üzerine derileri alta gelecek şekilde yayın. Et dövücü ile inceltip tuz ve karabiber serpiştirin. Pirinçli harcı etlerin ortasına paylaştırıp kemiksiz tarafından kemikli tarafına doğru sarın kürdanla sabitleyin üzerine salça sürüp Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Sebzeli garnitür ile sıcak servis yapın.

Portakallı İrmik Helvası



Malzemeler
2 su bardağı irmik

100 gr tereyağı

2 çorba k. çam fıstığı1

portakal kabuğu rendesi



şerbeti için:

2 su bardağı su

1 su bardağı süt

1.5 su bardağı tozşeker



Yapılışı
Tereyağı tencereye alınarak eritilir. üzerine sıvıyağ dökülür.irmik ve fıstık ilave edilerek karıştıra karıştıra kavrulur.diğer taraftan şerbeti için; süt,tozşeker ve su tencereye alınarak kaynatılır. kavrulan irmik sık sık karıştırılarakaltının yanması engellenir.kavrulunca portakal kabuğu rendesi eklenerekbeklemeden kaynamış şerbet ilave edilir.kısık ateşte kapağı kapalı3-4 dk . suyu çekinceye kadar pişirilir.dilenirse içi çıkarılmış portakal kabuğu çanağında servis yapılır.

24 Mart 2010 Çarşamba

Kabak Dolması


Malzemeler


10 adet kabak (kıbrıs/girit/yayla kabağı)

iç malzeme:

1 çay bardağı pirinç

2 adet iri kuru soğan

yarım demet maydanoz

2 tatlı kaşığı nane

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

1 yemek kaşığı domates veya biber salçası

150-200gr kıyma
Yapılışı


Pirinçleri yıkayın. Kuru soğanları yemeklik doğrayın. Maydanozları doğrayın. Tüm iç malzemeyi karıştırıp hepsini iyice birbirine yedirin.

İç malzeme kenarda beklerken kabakları yıkayıp üzerlerini çizin. (biz limon kabuğu soyma aletini kullandık, o yoksa çatal kullanabilir veya alacalı soyabilirsiniz.) Kabakların tepelerini şapka şeklinde kesip kenara alın. Bir çay kaşığı yardımıyla kabakların içlerini oyun. Oyduğunuz kabakların içlerine tuz serpin.

Hazırladığınız içi, üzerlerinde yarım santimlik boşluk kalacak şekilde (bir domates dilimi sığmalı) kabaklara doldurun.

Üzerlerine birer dilim domates koyup ayırdığınız kabak tepelerini (şapkaları) üzerlerine kapatın ve boşluk kalmayacak şekilde tencereye dizin.

Yarım yemek kaşığı salçayı biraz kaynamış suda ezip tencereye ekleyin. Tencerenin tabanından 2 patmak yüksekliğe çıkacak kadar kaynamış su ilave edip kısık ateşte yarım saat pişirin.(sarımsaklı yogurtla süper oluyor)

Şambali 2

Arkadaşımın tarifinden sonra bir şambali tarifi daha buldum ve hemen denedim. Bu da çok güzel oldu. Atv de Kültür Aşı programında yayınlanmıştı bu tarif. Bir bayan yaptı şambaliyi. Babası İzmirli bir tatlıcıymış. Yalnız bu tarifte un da var. Bu bayan babasının sadece irmikle bu tarifi yaptığını ama kendisinin un kullandığını söylemişti. Un, tatlıyı yumuşatmak için kullanılıyor.


Malzemeler

1 su bardağı un
3 su bardağı irmik
2 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2su bardağı toz şeker
soyulmuş badem
tepsiyi yağlamak için margarin

Şerbet için:
3 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker

Yapılışı

Yoğurt, irmik, toz şekeri karıştırın. Un, kabartma tozu, isterseniz vanilya ekleyerek akışkan bir hamur elde edin. Tepsiyi margarin veya tereyağı ile yağlayıp hamuru tepsiye dökün. Sıcak suda beklettiğiniz ve kabuklarını soyduğunuz bademleri aralıklı olarak hamurun üstüne yerleştirin, bademlerin üstünü hafif bastırın. 175C de 40-45 dk üstü kızarana kadar pişirin. Önceden hazırladığınız ve soğuttuğunuz şerbeti üstüne döküp en az 1 saat bekletip servis yapın. Afiyet olsun.

23 Mart 2010 Salı

Ekmek Böreği

2 adet ekmek hamuru
100 gr tereyağı

İçi için;
kavrulmuş kıyma-soğan
veya
maydanoz-peynir-dereotu karışımı
veya
kavrulmuş sosis-domates-biber karışımı

Yapılışı

Ekmek hamurlarını bir kaba alın. İçine tereyağını küp küp doğranmış şekilde katın ve yoğurun. İçine yoğururken rendelenmiş kaşar peyniri de katabilirsiniz. Daha sonra genişçe bir yerde yada tepside eilinzle açmaya çalışın, içine hazırladığınız için yayın. Açmak pek kolay olmuyor, olduğu kadar yapmaya çalışın. Sonra rulo şekilde sarın, uzunca bir hamur elde edin. Yağlanmış kek kalıbına koyup, 180 C de kızarana kadar yaklaşım 30 dk pişirin. Afiyet olsun:)

18 Mart 2010 Perşembe

Fasulye Mıhlası


Komşum ve arkadaşım Ayşe bugün yöresel bir yemek yapacağını söyledi. Ayşe Erzincanlı. Bizim apartman Türkiye'nin bir minyatürü gibi:) Çeşitli yörelerden komşum var. Ayşe de akşamüstü yemeği yaptığını, fotoğrafını çekebileceğimi söyledi. Tadına baktığımda çok beğendim. Size de üstte kurusunu gördüğünüz sebzenin ne olduğunu anlatayım.
Barbunya fasulye, henüz içinde fasulyesi bile oluşmamışken en körpe haliyle toplanıp, iki ucu kırılıyor. Sonra boyuna birkaç parçaya bölünüp inceltiliyor. Sonra kurutuluyor. İşte bu kurutulmuş fasulyeyi kullanıyoruz yemek yaparken. Ayşe bazen bu kurutulmuş fasulyenin pazarlarda satıldığından bahsetti. Taze fasulyeden de oluyormuş bu yemek, ama bu kadar leziz olmuyormuş.
Gelelim yapılışına:

Kurutulmuş fasulyelerimizi yumuşayana kadar uzunca bir süre haşlıyoruz. 1 adet kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz. İçine salça koyuyoruz. İçine haşladığımız fasulyeleri ekliyoruz. Biraz su ekliyoruz. Bir süre pişmeye bırakıyoruz. Ocaktan almaya yakın karabiber ekliyoruz ve yumurta kırıyoruz. Yumurtaların üstüne karabiber serpip sıcak servis ediyoruz. 

Diğer şekilleri de kıymalı ve kuşbaşı etle oluyormuş. Tercihinize kalmış. Afiyet olsun:) Ellerine sağlık Ayşeciğim. 

17 Mart 2010 Çarşamba

Şambali

Bunu mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Arkadaşım Gülay İzmirli. İzmir'in harika tatlısı şambaliyi çok güzel yapmış. O kadar güzel bir tadı var ki, şambali bu mu diyeceksiniz. Annesinin el boyaması emeği olan harika porselen tabağında servis etmiş tatlıyı.

Malzemeler
3 su bardağı irmik
1,5 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı tozşeker
1,5 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

şerbet için;
3,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
birkaç damla limon suyu

Yapılışı

Tüm malzemeyi karıştırıp yağlanmış tepsiye dökün. 180C de üstü kızarana dek pişirin. Şerbetini üzerine dökün. Dövülmüş antepfıstığı, hindistancevizi ile süsleyip, kaymak ile servis edebilirsiniz. Pişirmeden önce üzerine soyulmuş badem dizebilirsiniz. Ellerine sağlık Gülaycığım.

10 Mart 2010 Çarşamba

Kıymalı Pide


Malzemeler

3 s.b.un ,1 küçük maya,1 s,b su ılık,tuz hamur yoğurun dinlensin.

250 gr kıyma,

1 büyük baş soğan rendeleyin,

yarım demet maydonoz ince kıyın.

 3 adet domatesi küp şeklinde doğrayın. (Kışlık hazırladığınız kavanoz domatesleri varsa onları da kullanabilirsiniz.) Malzemeleri karıştırıp harcı hazırlayın.

Hamurun mayası gelince oklava ile aynı lavaş yufkası gibi açın, üzerine kıymalı harçtan sürüp kıyılarını fotoğraftaki gibi içe doğru katlayın.

Sıcak fırına atın, kıyıları pembeleşince çıkarıp tereyağ sürüp servis edebilirsiniz.

7 Mart 2010 Pazar

Sulu Köfte


Çocukluğumdan beri çok sevdiğim bir yemek. Oğlum da çok seviyor. Bu yemek değişik şekillerde yapılıyor. Eşimin anneannesi terbiyeli olarak hazırlıyor, o da sulu köfte diyor adına. Onun yemeği beyaz oluyor. Anneannemin tarifi tahmin edebiliyorum ama tam tarifini kendisinden alıp onu da yayınlamak isterim.

Malzemeler
250 gr kıyma
2 yemek kaşığı pirinç
yarım demet kadar maydanoz
tuz
karabiber
2-3 domates
2 baş ortaboy soğan
2-3 yemek kaşığı kadar un

Yapılışı

Soğanı rendeleyin. İçine kıyma, karabiber, tuz, ince kıyılmış maydanoz koyup yoğurun. Fındık büyüklüğünde köfteleri yuvarlayıp hazırlayın. Tüm köfteler hazır olduğunda üstüne birkaç yemek kaşığı un serpip tas benzeri bir kapta sallayın ki her tarafına un bulaşsın. Domatesleri rendeleyin. Soğanı yemeklik doğrayın. Az zeytinyağı koyduğunuz tencereye soğanı ilave edip biraz kavurun. İçine rendelenmiş domatesi ekleyin. Kavrulunca içine sıcak su koyun ve unladığınız köfteleri yavaşça kaynayan suya atın. 30 dk kadar kaynayınca servis edebilirsiniz.

6 Mart 2010 Cumartesi

Yağsız Elmalı Cevizli Kek


Teyzemin benim için yapmış olduğu kek. Tadı bir harika. Yağsız ama pandispanya gibi değil tadı. Maalesef fotoğrafı cep telefonuyla çektiğim için güzel çıkmamış. Beyaz parçalar şeklinde görülenler elma ve ceviz parçaları. Ellerine sağlık Teyzeciğim.
Malzemeler

3 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı un
1 adet küp küp doğranmış elma
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
2 kaşık kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Malzemeler
3 yumurta ve tozşekerini köpük köpük olana dek çırpın. Kakaoyu ekleyin. Unun içine kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın. Yavaş yavaş yumurtalı karışıma ekleyin. Küp küp doğranmış elmaları, cevizi az unla karıştırın. Tahta kaşıkla karıştırarak kek hamuruna ekleyin. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına döküp 25-30 dk kadar pişirin.

Hayat Devam Ediyor...

24 Şubatta babaannemi kaybettik. Ne mutlu ki;25 Şubat Mevlüd Kandili'nde toprağa verdik babaannemi. Hayatım sanki bir yapboz ve ben bir yapbozun en önemli parçalarından birini kaybettim. Babaannem çok iyi bir insandı. Huysuz ihtiyarlardan değildi. Hep gülümserdi. Son aylarda acıları-ağrıları vardı. Ama hiç şikayet etmiyordu. Defalarca tekrarlanan şu diyoloğumuzu hiç unutmayacağım:
''Nasılsın babaanne?''
''İyiyim Allahıma şükürler olsun''

Babaannem, mekanın cennet olsun, Allahım seni cennetine kabul etsin inşallah. Ne mutlu sana ki arkandan herkes seni iyi anıyor. Dualarımız senin için babaanneciğim...

giriş

KUMANDA PANELi

YÖRESEL YEMEKLER

81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri