/ }

16 Aralık 2016 Cuma

Güveç



Kışın özlediğimiz lezzetler vardır. Bu lezzetleri kışın, yaz tadında yemek kadar büyük bir zevk olmasa gerek :)

Dışarıda kar yağıyor bu akşam. Bizim evde yemekte güveç vardı. Siz de yazdan güveçte hangi sebzeleri istiyorsanız buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin fazla havasını alın, dondurucuda saklayın. Kışın soğan doğrayın, etle birlikte kavurun, dondurucudan çıkardığınız sebzeleri ekleyip, sıcak su ilave edin. Yemeğiniz hazır. Özelikle yoğun bir günün ardından, yemek yapmaya vakit ayıramam diyorsanız büyük kolaylık oluyor. Misafir için bile iyi bir seçenek. Pilav ve salata hatta turşu ile çok güzel bir sofra hazırlayabilirsiniz.








Malzemeler

500 gr kuzu eti
Kabak
Bezelye
Patlıcan
Biber
Kırmızı biber
Kuru soğan
Domates
Zeytinyagi

Yapılışı

Tüm sebzeleri iri küpler halinde doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın. Etleri birlikte kavurun. Üstüne tüm sebzeleri koyun. Üstüne 1 çay bardağı sıcak su ekleyin. Kapağını kapatıp kısık ateşte 1 saat, kapağını açmadan pişmeye bırakın. Altını söndürünce 10 dk kapağının kapalı dinlendirin. Servise hazırdır. Afiyet olsun.



Fincan Böreği

Derin dondurucuda saklanan börek tarifleri bize büyük kolaylık sağlıyor. Böyle bir tarif bugün TRT 1 de, İyi Fikir programında verildi.

Malzemeler

3 yufka
3 yumurta
3 patates
1 çay bardağı kaşar rende
1 su bardağı soda
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber

Yapılışı


Sıvı yağ yufka dışında tüm malzemeyi  karıştır, yufkayı yay, üstüne malzemeyi sür, 2.yufkayi yay yine üstüne malzeme sür, 3. yufkayı yay, malzeme sürüp ikiye katla. Yarım ay şeklinde olacak. Çay bardağı ile kes.

Dolapta bekletip kişi sayısına göre çıkarıp pişirin. Dondurucuda saklanacak bir börektir.

not: Fotoğraf, Trt1 de, program esnasında çekilmiştir.

15 Aralık 2016 Perşembe

Orman Kebabı



Sayesinde iki birincilik kazandığım yemeğimi tekrar yayınlıyorum:) 
Malzemeler


-1 kg kemiksiz kuzu eti

- 100 g tereyağı

- 1 soğan

- 1 çorba kaşığı un

- 1 havuç

- 1 demet dereotu

- 1 çorba kaşığı kekik

- 4 orta boy patates

- 2 domates

- 100 g dolmalık biber

- 1 bardak ayçiçek yağı

- 4 bardak su

- Tuz

Yapılışı

Soğanları ince ince doğrayın. Havuçların kabuklarını kazıyıp doğrayın. Domatesleri dilimleyin. Dolma biberlerin saplarını ve çekirdeklerini çıkartıp dilimleyin. Ben yazdan doğradığım, dondurucuya koyduğum domates dilimleri ve doğranmış biberleri kullandım. Patateslerin kabuklarını soyup kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın. Dereotunu ince ince kıyın.

Bir tencerede tereyağını yağını eritin. Etleri koyup 5-10 dakika kavurun. Etler kavrulunca soğanları katıp 2 dakika daha kavurun. Unu eleyerek katıp bir kaç kez karıştırın. Suyunu ve tuzunu ilave edip kapağını kapatın. Yarım saat pişirin. Havucu ilave edip yarım saat daha pişirin.

Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Patatesleri kızartın.

Fırına dayanıklı bir kaba önce etleri yerleştirin. Üstüne patatesleri yayın. Kekik ve dereotunu serpin. Domates ve biber dilimlerini yerleştirin.

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında domates ve biberler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

3 Aralık 2016 Cumartesi

Kıymalı Pide




Yarın malum, pazar. Denerseniz düşüncelerinizi paylaşın lütfen.


KIYMALI PİDE



MALZEMELER

1 kg un
1 yumurta
1 paket yaş yada kuru maya (kuru mayayı büyük pakette alıyorsanız 1 dolu yemek kaşığı kullanacaksınız)
yarım çay bardağı sıvıyağ (ayçiçek, zeytinyağı, fındıkyağı...istediğinizi kullanabilirsiniz.)
2 su bardağı kadar ılık su
tuz

içi için:

400 gr kadar kıyma
rendelenmiş 1 adet büyük kuru soğan(2 adet orta boy da kullanabilirsiniz)
3-4 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
2 adet domates(küp doğranmış)
1 silme tatlı kaşığı karabiber
isteğe göre kırmızı biber
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası

YAPILIŞI

Unu yoğurma kabınıza koyun. İçine yumurtayı kırın, mayayı una karıştırın, tuz, sıvıyağ ekleyip ılık suyu kontrollü ekleyin. Ekmek hamuru yumuşaklığında, elinize bulaşan bir hamur yoğurun. Yumurta koymamızın amacı, kolay açılır bir hamur elde etmek. Ayrıca tadının da güzel olmasını sağlıyor yumurta. Hamuru yoğurduktan sonra fırını 5 dk kadar 50 C ye ısıtıp, kabıyla mayalanması için fırına yerleştirin. Korkmayın, az ısındığı için plastiğe zarar vermiyor.

Diğer tarafta iç malzemeyi hazırlayın. Kıymanın içine kuru soğanı rendeleyin. Biberleri ince doğrayın. Benim tüm biberlerim ve domatesim dondurucudan. Biberleri 2 dk oda ısısında bekletiyorum, hemen doğruyorum. Domatesi ise küçük kaplarda yada buzdolabı poşetlerinde inceltip saklıyorum. Domatesin çözülmesini bekliyorum. Baharat ve tuz ekleyip  yoğuruyorum.

























Fırını 200 C ye ayarlayın, ısınsın. Hamurun mayası gelince portakal büyüklüğünde parçalar koparın. İki tarafını unlayıp uzunlamasına oklava yada merdane ile açın. Malzemeyi uzunlamasına yayın. İki taraftan içe doğru katlayın. Uçlarını iyi bastırın, pişerken açılabiliyor.



 Sıcak fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Fırından alır almaz suyla üstlerini nemlendirin. Elimi ıslatıp üstlerine sürüyorum. Yeterli oluyor. Yumuşak istiyorsanız üstlerini bir bezle 2-3 dk kadar örtün. Daha dişe gelir seviyorsanız direkt servis yapın :) Afiyet olsun...

12 Kasım 2016 Cumartesi

Siyez Bulgur Pilavı

Siyez bulguru benim bildiğim Kastamonu yöresinde yetiştirilen bir bulgur. Yüzyıllardır genetiği bozulmamış şekilde yetiştiriliyor. Çok vitaminli olduğu konusunda uzmanlar hemfikir. Bazı markaların piyasaya sürdüğü siyez bulgurları var. Yolunuz düşerse Kastamonu'dan almanızı tavsiye ederim. Fiyatı Kastamonu'da 6 tl civarı. Ben aşağıdaki şekilde pişirdim. Farklı şekilde pişiren varsa zevkle denemek isterim😊

Siyez Bulgur Pilavı
---------------------------------
1 su bardağı Siyez bulguru
2 su bardağı su (1 bardağı et suyu olursa daha güzel oluyor)
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
Yapılışı
Soğanı ince yemeklik doğrayın. Zeytinyağında kavurun. 2 su bardağı su koyup yıkadığınız  siyez bulgurunu ilave edin. Ben önceden dondurmuş olduğum et suyundan kattım. Et suyunu buz torbasına dolduruyorum. Dondurduktan sonra yemek ve çorbalarımda istediğim miktarda kullanıyorum.
Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. 20 dk kadar sürdü pişmesi. 15 dk kapağının altına kağıt havlu yada bez koyup demlenmeye bırakın. Çok leziz bir bulgur. Denemenizi tavsiye ederim.


16 Ocak 2016 Cumartesi

Salçalı Mercimek Çorbası



150 gr kırmızı mercimek
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
1 adet orta boy havuç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kimyon1 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı un
5 su bardağı sıcak su


1 yemek kaşığı dolusu tereyağı derin bir tencerede eritilir. 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilip kavrulur. 1 yemek kaşığı un konulup kokusu gidene kadar 2-3 dk karıştırılır. 5 su bardağı sıcak su eklenir. Su kaynayınca mercimeği ve rendelenmiş havucu ilave edilir. 20 dk kadar kaynatılır. Mercimekler patlayıp iyice pişecektir. Blenderdan geçirilir, tekrar ateşe alınır. Arzuya göre kimyon ve tuz ilave edilir. 5-10 dk daha kaynatılıp servis kasesine alınır. 
Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağı kızdırılıp 1 yemek kaşığı nane  bir kaç kez yağda çevrilir. Çorbanın orta noktasına 1 tatlı kaşığı kadar konulur. 

Afiyet olsun.  

giriş

KUMANDA PANELi

YÖRESEL YEMEKLER

81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri