Biraz geç oldu ama fotoğrafını ve tarifini yayınlamak istedim :)
MALZEMELER
500 gr aşurelik buğday
1 tas kuru fasulye (boncuk fasulye tercih edin)
1 tas nohut
500 gr kuru kayısı
500 gr kuru üzüm
50 gr çam fıstığı
3-4 adet karanfil
1 paket kuş üzümü (50 gr)
yarım çay bardağı pirinç
1,5 kg toz şeker
2 adet portakal kabuğu rendesi
Süslemek için:
Fındık, ceviz, nar taneleri, tarçın, kuru kayısı
YAPILIŞI
Bir gece önce nohutu ve fasulyeyi üzerini geçecek kadar su dolu kaba koyun. Sabaha kadar şişsin. Buğdayı üzerinde nişastası kalmayana kadar, iyice temizlenene kadar (10 kez kadar) yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyun. Yaklaşık 45 dk arada karıştırarak, buğday taneleri patlayana kadar pişirin. Sonra buğday tenceresini ateşten alıp kapağını kapatın. Biraz sulu kalmış olmalı. Suyunu tamamen çektiyse ateşten almadan sıcak su ilave edin. Ateşten aldıktan sonra battaniye yada benzeri bir şeyle sarın ki sıcak dursun, şişmeye devam edebilsin. Sabah nohutu ve fasulyeyi tercihen düdüklü tencerede 30 dk kadar haşlayın. Aşureyi yapacağınız tencereye önce buğdayı koyun. Üzerini 5 parmak geçene kadar sıcak su ilave edin. İçine süzdüğünüz fasulye ve nohutu katın. Temizleyip bir kaç parçaya böldüğünüz kayısıları, kuru üzümleri ilave edin. Diğer tarafta kuş üzümlerini temizleyip az suda haşlayın ki siyah suyunu bıraksın. Bir cezvede 3-4 karanfili kaynatın. Karanfilin suyunu kullanacağız. Kaynamakta olan aşureyi dibi tutmaması için sürekli karıştırın. Pirinci ilave edip kaynatmaya devam edin. Kuş üzümlerini, karanfili kaynattığınız suyu, portakal kabuğu rendesini ekleyin. Çam fıstıklarını koyun. Malzemeler piştikten sonra damak tadınıza göre toz şekerini ilave edin. Aşurenin suyunun az olduğunu düşünüyorsanız sıcak su her aşamada ilave edebilirsiniz. Toz şeker son aşamada konulup bir taşım kaynatıp aşure ocaktan alınmalı. Yoksa birden koyulaşmaya başlayacaktır. Aşurenizi dualar eşliğinde, bolluk bereket getirmesini dileyerek ocaktan alın, tabaklara paylaştırın. Üzerini iri çekilmiş ceviz, fındık, nar taneleri, tarçın, kuru kayısı ile süsleyebilirsiniz. Allah kabul etsin, afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler :)