Bursa'da biz çörek deriz. İstanbul'a geldikten sonra çörek diyen kimseyi görmedim. İstanbul'daki adı ''hamur kızartması''. Sizin yörenizde ne denir adına, paylaşırsanız sevinirim.
İstanbul'da fırından ekmek hamuru alınır ve kızartılır. Çok çabuk olur bu yüzden. Ben de geleneğe uyup bazen fırından ekmek hamuru alıyorum :) Ama genelde kendim yoğururum. Eğer Carrefour'a yolunuz düşerse sütlü tatlıların yan tarafından ekmek hamurları olur. Hem ucuz, hem hazır paketli. Aklınızda olsun.
Malzemeler
Un
maya ( yaş yada kuru)
su
tuz
sıvıyağ
Yapılışı
1 su bardağı suyu elinizi yakmayacak kadar ısıtın. Toz maya kullanacaksanız unla karıştırın, tuz ekleyin. Biraz sıvı yağ koyun, ısıttığınız suyu ilave edin. Elinize yapışan bir hamur yoğurmalısınız. Sakın tereddüt etmeyin. 1 saat kadar (kaloriferin üzerinde olabilir) mayalanmaya bırakın. Tavanızı ısıtıp yağı ekleyin, elinizi yağlayıp şekil verin. Benim çöreklerim peynirli. Yağda iki tarafı da güzelce kızarana kadar, bir kaç kez çevirerek pişirin. Afiyet olsun :)
Ebru ellerine sağlık. Konyamız'da buna bişi denir. Tek farkı böyle poğaça şeklinde değil, yuvarlak olarak yapılır. İçi de boş olur. Yerken ya boş boş ya da içine peynir falan sarılarak yenir. Bilhassa Şivlilik gününün olmazsa olmazlarındandır. Herkes yapar ve konu komşuya dağıtır mutlaka.
YanıtlaSilSevgilerimle=)
Sevgili Aslıhan; güzel, bilgilendiren yorumun için çok teşekkür ederim. Bursa'da da çörek kandillerde yapılıp komşulara dağıtılır mutlaka.
YanıtlaSilSevgilerimle.