/ }

30 Kasım 2013 Cumartesi

Bursa'nın Süt Helvası


Bursamın meşhur süt helvası. Yapımı kolay, çabuk hazırlanıyor, en önemlisi de soğuması beklenmeden sıcak servis ediliyor. Lezzeti gerçekten güzel. Bursa'da muhallebicilerde hatta restoranlarda bulabileceğiniz bir tatlı. Bursa sevdalıları ziyaretlerinde mutlaka İskender kebabı gibi bu tatlıyı yemeden dönmüyorlar. 

İnternette bir çok tarifi var. Ama en güzeli anneciğimin kendi tarifi:


   
2 kaşık tereyağını tavada eritin. Mutlaka tereyağı kullanmalısınız. 


Yağ eriyince yarım çay bardağı ayçiçek yağı koyup 1 su bardağı ( silme) un ekliyoruz. 


Unun kokusu gidene kadar 2-3 dk kavuruyoruz.


1 litre süt, 1 paket vanilya 1 su bardağı toz şeker ilave edip hızlı hızlı karıştırıyoruz. Topakların dağılması lazım. Eğer dağılmadıysa pişince, mikserle yada blenderla çırpabilirsiniz.


Muhallebi kıvamındaki tatlımızı borcama döküyoruz. 


200 C fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Dilimleyip ılık servis ediyoruz. 

15 Kasım 2013 Cuma

Lezzet Katları

''Ben bunun tadını tahmin edebiliyorum'' demeyin bence. Süper bir tarif bu. Çok aradım ama hiç bir yerde bulamadım bu tarifi. Zira adını bilmiyorum tarifin. Bana yıllar önce bir teyzem tarif etmişti. Gerçekten çok lezzetli. Sosun bol sulu olmasına çok dikkat edin. Ama sakın su ilave etmeyin. Ayrıntılar tarifte :)

AŞAMALARIYLA TARİFİMİZ

Un, su, tuz ile ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. 

Bezelere ayırıp tabak büyüklüğünde normal yufkadan biraz daha kalın yufka açıyoruz. Kalınlığı lavaş gibi olmalı. 


Eti az sıvıyağda kavuruyoruz. İnce doğranmış sivri biberleri ekliyoruz.


Küp küp doğranmış domatesleri ekleyip pişiriyoruz. Domatesler sulu ise yemeğiniz daha lezzetli olacaktır. Domates sulu değilse hazır satılan domates suyu yada sulandırılmış salça ekleyebilirsiniz. 


Yufkaların hepsini önceden hazırlamalısınız. 8-10 adet yeterlidir. 


Sosumuz ve yufkalarınızı ocağın yanına alın. Şimdi çok seri olmalısınız. İlk yufkayı pişirin,  servis tabağına alıp üstüne sosu yayın. O sırada yeni yufkayı acil tavaya yerleştirin. 

Yufkayı pişirmeye başlamadan önce tavanızı harlı ateşte 2 dk kadar ısıtmalısınız. Yufkayı yayınca kısa sürede (10 sn kadar) bir tarafı pişer diğer tarafı acil çevrilmelidir. Kıtır kıtır olmasın yufkalarınız.


Tüm yufkaları bu şekilde kat kat pişirip sosu yayın. 



En üst kata sos koymayın. Tereyağı sürün. Kaç porsiyon istiyorsanız keskin bir bıçakla bölün. Sıcak sıcak servis edin

14 Kasım 2013 Perşembe

EKMEK BÖREĞİ



Çok güzel bir tarif vermek istiyorum. Yine kolay bir tarif. Hazır ekmek hamuruyla da hazırlayabilirsiniz. Ya da ekmek hamurunu kendiniz hazırlayabilirsiniz. Ben kendim hazırlamayı tercih ediyorum.

Un, ılık su, bir paket instant maya, tuz ile yumuşak ele yapışan bir ekmek hamuru yapın. Mayalandıktan sonra yağlanmış tepsiye alıp elinizle mümkün olduğunca inceltin. Ellerinizi de yağlayın ki yapışmasın. 



Hazırladığınız içi hamurun üstüne yayın. Her şey kullanabilirsiniz. Peynirli olabilir. Kaynamış patatesi rendeleyip baharatlarla karıştırıp kullanabilirsiniz. Benim hazırladığım iç:

200 gr kadar kıyma
1 rendelenmiş domates
3-4 adet sivri biber
1 adet küçük patlıcan
1 adet küçük kuru soğan
1 yemek kaşığı domates-biber salçası

Kuru soğanı ince ince doğrayın. Kıymayla birlikte 2 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun. İnce doğradığınız sivri biberleri ilave edin. Salçayı ekleyin. Ardından domates rendesini ve küçük külper halinde doğranan patlıcanı katıp hafif ateşte pişirin. Domates sulu değilse 1 kahve fincanı su ekleyebilirsiniz.


Hamuru rulo şeklinde sarın.


Yağlanmış kek kalıbına yerleştirin. Kalıbı unlamayın. Sadece yağlamanız yeterli. 


İnce dilimler halinde kesip sıcak servis edin. 


13 Kasım 2013 Çarşamba

Kasefe Tatlısı (Erzincan Yöresi)

 Erzincanlı komşum sayesinde öğrendiğim bir başka tarif. Basit ama çok güzel bir tarif. 

  • İstediğiniz miktar kuru kayısı
  • Toz şeker
  • su

Yapılışı
Kuru kayısıyı yıkayıp tencereye koyun. Üstüne toz şekeri ilave edin. Kayısıların üstüne çıkacak kadar su ilave edip pişmeye bırakın. Suyu azalıp kayısılar yumuşayınca ateşten alın. Üstüne ceviz kırığı koyup servis edin. 

Erzincan yöresinde bu tatlının üzerine tereyağı kızdırıp dökerler. Ama ben böyle daha çok sevdim. 

Erzincan'a has kuru kayısı

11 Kasım 2013 Pazartesi

Kırmızıbiber Salatası

Bursa'da yağ biberi denir. Ama İstanbul'da yağ biberi dediğim için garipseyen çok olmuştur. Ben de artık kırmızı biber diyorum :)

Sunum açısından sofrada hoş duruyor. Size fikir olması açısından yayınlıyorum. Közlenmiş kırmızı biberleri dilimleyin. Üzerine sarmısaklı yoğurt döküp maydanoz ya da dereotu ile süsleyin. Afiyet olsun.

Hoşgeldin Kasım....

4 Kasım Sabahı...

Bu gün İstanbul'da sanki yağmur öncesi bir hava var. Hafif rüzgarlı. Soğuk değil tam sonbahar havası hatta. Oğlumla parkta vakit geçirdik. Sanırım son güzel havalar. Her fırsatta parka götürüyorum oğlumu. Kışın eve tıkılıp kalacak nasılsa bol bol oynasın son güneşten faydalansın istiyorum.


Yapraklar dökülüyor. Görüntü hem güzel hem hüzünlü biraz. Ama kışı da özledik sanırım. Ülkemdeki mevsimlerin hepsinin yeri ayrı, dört mevsimi de çok seviyorum.


9 Kasım 2013 Cumartesi

Osmanlı Pilavı

       1 yıl kadar önce denediğim bir  pilav. Tarife sadık kalırsanız çok güzel bir pilav çıkıyor ortaya. Hatta yanına 2-3 çeşit salata, bir zeytinyağlı ile mükemmel bir davet sofrası bile kurabilirsiniz. Eminim herkes çok beğenecektir.






  • 300 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 fincan galeta unu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 2 su bardağı pirinç
  • 4-5 adet kök ıspanak
  • 2 adet havuç

    Yapılışı

  • Köfte malzemelerinin hepsini derin bir kaba koyun ve iyice yoğurun.
  • Minik köfteler hazırlayın.
  • Köfteleri kızgın yağda kızartın.
  • Havucu rendeleyin, ıspanakları küçük küçük doğrayın, her ikisini ayrı yerlerde soteleyin.
  • Ayrı bir tencereye tereyağını koyun ve eritin.
  • Yıkanmış pirinci ekledikten sonra kavurun.
  • Üzerine 3 su bardağı su ilave edin ve pilav pişene kadar karıştırmadan bekleyin.
  • Pişen pilavı ikiye bölün.
  • İkiye ayrılmış pilavın birini ıspanakla, diğerini ise havuçla karıştırın.
  • Kek kalıbının dibine kızartılmış köfteleri koyun.
  • Üzerine havuçlu pilavı, en üste ıspanaklı pilavı yerleştirin ve bastırın.
  • Servis tabağına ters çevirip servis yapın.

8 Kasım 2013 Cuma

Abana Yapraklı Ekmek

Gittiğim yerlerin değişik yiyecekleri, adetleri ve diğer gördüğüm değişik şeyleri denemeyi, fotoğraflarını çekmeyi seviyorum. Abana da güzel, farklı bir yer. Sadece orada gördüğüm bu ekme de öyle. Tava ekmeği aslında. Odun fırınında pişiyor, küçük tepsi benzeri bir metal kapta. Altına asma yaprağı üstüne hamuru koyup öyle fırına veriyorlar. Asma yaprağının o hoş kokusu ekmeğe geçiyor. Ekmeğin unu da beyaz un değil tabi ki. Eğer yolunuz düşerse mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Kastamonu 'da çok vakit geçirmedim, orada var mıdır bilemiyorum ama Abana'da her fırında bulabilirsiniz. 

Sizin yörenizde de değişik, yayınlamamı istediğiniz yiyecekler yada başka bir şey varsa fotoğrafını gönderin, hikayesini anlatın, yayınlayalım. 



7 Kasım 2013 Perşembe

Erzincan Ekşili Çorba

Ne zamandır yayınlamak istediğim bir tarifti. O kadar çok tarif birikti ki. Hepsini sizinle bir an önce paylaşmak istiyorum. Benim minik oğlum 20 aylık oldu. Ondan bulabildiğim vakitlerde artık bloğuma daha çok zaman ayırmak istiyorum.  Zira bilgisayarı ne zaman elime alsam, gelip tuşların üstüne oturuyor, yüzü bana dönük, gülüyor, türlü tatlılıklar yapıyor :) 

Erzincanlı bir komşum olduğundan daha önce bahsetmiştim. Komşumun yaptığı, benim de artık gözdem olan bir tarif. 

Malzemeler

1 çay bardağı pilavlık bulgur
dereotu
maydanoz
pırasa yaprağı
1 su bardağı ekşi erik kurusu veya 1 limon suyu
domates kurusu
biber kurusu( mevsiminde taze kullanılabilir)
1 yemek kaşığı Tat Köy Salçası
100 gr kavurma veya kırmızı et
tuz
tereyağı



Yapılışı

Dereotu hariç tüm malzeme düdüklü tencereye çiğden konulur. 25 dk pişirilir. Düdüklü tencerenin kapağı açılınca kıyılmış dereotu konulup 5 dk kapağı kapatılır. Sıcak servis yapılır. 



giriş

KUMANDA PANELi

YÖRESEL YEMEKLER

81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri 81 ilin yöresel yemekleri