Ben bu tarifi bir kaç yıl önce bir televizyon programından almıştım. Biz çok severek yiyoruz. İrmik ve bulgur içerdiğinden çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle sizlerle de paylaşmak istedim.
Malzemeler:
1 su bardağı irmik
1 su bardağı köftelik bulgur
1 rendelenmiş kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
kuru nane
1 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
İrmiği, bulguru karıştır içine 1 bardak sıcak suyu ekle kabın ağzını kapat ve bulgurun kabarmasını bekle.
Daha sonra üzerine rendelenmiş kuru soğanı, salçayı ve kuru naneyi ekle ve yoğur. Bir hamur oluşunca ceviz büyüklüğünde toplar yap ve elinin iç kısmında bastır.
Bir tencerede su kaynat, tuz ekle ve hazırlanan köfteleri içine at. Yaklaşık 10 dakika kadar kaynat. Köfteler suyun üzerine çıkınca pişmiştir.
Sosu için:
sosu tamamen sizlerin zevkine ve hayal gücüne bağlıdır. Ben genelde kıymalı sos tercih ederim, bunun için
1 kuru soğanı doğra
1 diş sarmısak doğra
150 - 200 gram (miktarı arzuya göre) kıymayı soğan ve sarmısak ile
az yağda (tereyağı veya mısırözü yağı) kavur.
bira domates salçası ve
biraz biber salçası ekle ve salçanın kokusu gidene kadar kavur.
Üzerine biraz sıcak su ekle ve tencerenin ağzını kapat ve biraz kaynasın. Piştikten sonra
tuz
karabiber
nane (kuru veya taze) ekle, tencerenin ağzını kapat ve biraz beklet.
Bu kez ben farklı bir sos yaptım: Kıymanın yanında bezelye, patates, sivri biber ve havuç kullandım.
Servis yaparken, yanına yoğurt ta konulabilir.
Farklı soslarda yapılabilir. Köfteleri üzerine yoğurt dökülüp, tereyağı ile pul biber veya salça kavurarak mantı gibi yapılabilir, veya farklı sebzeli sosla ya da kıyma yerine et,...! Kısacası evde ne varsa, canınız ne istiyorsa olabilir :)
Afiyet olsun
Hilalciğim çok ilginç, farklı bir tarif. Mutlaka deneyeceğim. Bizimle paylaştığın için çok teşekkür ederim. Sevgiler:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Görüntü harika.
YanıtlaSilAfiyet olsun :))
YanıtlaSil